Het regeerakkoord: Wat er voor jouw managementvennootschap verandert. (Spoiler alert: het valt goed mee!)
Een spurtje trekken, het zijn niet alleen de onderhandelaars bij de formatie die het kunnen. Bij die van de boekhouding - boekhoudkantoor voor managementvennootschappen - staken we de koppen bij elkaar van zodra het regeerakkoord bekend was. Zorgvuldig werd de tekst onder de loep gehouden. We haalden er alle passages uit die relevant zijn voor wie een managementvennootschap heeft, of er eentje wil opstarten.
Ziehier het resultaat van onze besprekingen. In tegenstelling tot bij de regeringsvorming vloeide er bloed, zweet noch tranen bij de totstandkoming.
TL;DR:
Je kan je winsten uit je managementvennootschap nog steeds voordelig uitkeren, er verandert één en ander aan je loon en de veranderingen kunnen resulteren in wat meer belastingen te betalen, vooral als je al zeer veel gebruik maakte van fiscale optimalisaties.
Maar al bij al is het een evenwichtig akkoord, met administratieve vereenvoudiging en heldere regels als voornaamste pijlers. Bedoeling is om vage ‘koterijen’ binnen de huidige regelgeving af te breken.
Van de vooraf gevreesde heksenjacht op managementvennootschappen is er geen sprake.
Lees verder om de impact op jouw managementvennootschap te zien.
Verhoging van het minimumloon
Om te genieten van het verlaagde tarief van 20% in de vennootschapsbelasting (i.p.v. 25%) moet je jezelf voortaan minstens €50.000 per jaar uitkeren als loon. Dit was eerder €45.000.
In ons klantenbestand zien we dat veel bedrijfsleiders hoedanook al rond de 50k loon uitkomen. De aanpassing zal dus zeker niet voor iedereen nodig zijn. Veel mensen met een managementvennootschap betalen zichzelf nu al meer dan het wettelijk minimum uit om aan hun levensonderhoud te voorzien, eerder dan om fiscale redenen.
Afbouw van de “koterijen in verloning”
Ja, wij vonden het ook grappig dat er letterlijk over ‘koterijen’ gesproken wordt in het regeerakkoord! Wat ze daarmee bedoelen? In België kan het loon opgebouwd worden aan de hand van verschillende fiscaal geoptimaliseerde elementen, waarop minder belastingen betaald worden dan op een gewoon loon. Met het regeerakkoord wil men een duidelijk kader stellen van wat aanvaardbaar is voor de samenstelling van alle lonen, zowel van bedrijfsleiders binnen managementvennootschappen als van werknemers.
Tot op heden was er geen beperking op de verdeling tussen gewoon loon en het deel waar ruimte is voor fiscale optimalisatie onder de vorm van “voordelen alle aard”. Het regeerakkoord streeft ernaar om deze voordelen te beperken tot 20% van het loon. Voor managementvennootschappen is dat een grote aanpassing, want het is niet ondenkbaar dat een managementvennootschap momenteel 40% van het loon uitbetaalt als voordelen alle aard. Als voorbeeld: in een loon van jaarlijks ongeveer 50.000 bruto, of maandelijks 3.000 bruto, zitten als voordelen alle aard inbegrepen: een elektrische auto (150 euro), sociale bijdrage (630 euro) en vapz (300 euro). Als je dit alles samen telt, zie je dat het loon voor 27% bestaat uit voordelen alle aard.
In het merendeel van de gevallen zal eerst en vooral het betalen van sociale bijdragen met de vennootschap opnieuw moeten worden geëvalueerd. Door de sociale bijdragen als loon uit te betalen, en vervolgens de betalingen privé te doen, komt de samenstelling van het loon in heel wat gevallen al binnen de 20% te vallen, zonder negatieve financiële implicaties. Wie binnen zijn vennootschap uitgebreide voordelen heeft zoals een woonst of aanzienlijke warrantenplannen, zal de samenstelling van het loon opnieuw moeten bekijken, en zal bijna zeker hoger belast worden. Het blijft wel afwachten hoe deze 20% zal worden geïmplementeerd & in de praktijk toegepast.
Er komt een wettelijk kader voor de zogenaamde “kosten eigen aan de werkgever”, dat zijn kosten die je privé maakt, maar waar de vennootschap kan tussenkomen. Dit was een interessante piste omdat het over nettovergoedingen gaat, terugbetalingen die niet belast worden. Voorbeelden hiervan zijn thuiswerkvergoeding en het gebruik van je privé-computer. Momenteel wordt hiervoor vaak gekeken naar wat aanvaard wordt voor ambtenaren en RSZ, maar het is de bedoeling om dit nu fiscaal te regelen. De impact hiervan is onbekend: het enige wat we weten is dat er een vast kader zal komen, waarschijnlijk onder de vorm van een lijst.
Geld halen uit je managementvennootschap onder de vorm van dividenden
Hier verandert er in principe weinig, in tegenstelling tot wat de speculaties vooraf deden vermoeden. Het hoofdprincipe blijft onveranderd: pas na drie jaar kan je via dividenden je opgebouwde winsten uit je vennootschap halen mits betaling van 15% roerende voorheffing. Voor het regeerakkoord kon je na twee jaar aan 20% belasting (roerende voorheffing) al geld uitkeren, maar deze gunstmaatregel verdwijnt. Het is nu in alle gevallen pas vanaf drie jaar fiscaal interessanter om via het VVPRbis-stelsel met 15% roerende voorheffing geld uit je vennootschap te halen. Wanneer er vroeger geld uit de vennootschap gehaald wordt, blijft het normale tarief van 30% gelden.
Het systeem van liquidatiereserve wordt min of meer gelijk aan de regeling via VVPR-bis. Gebruik maken van de liquidatiereserve is, zoals de naam doet vermoeden, enkel interessanter dan VVPR-bis wanneer een liquidatie in het vooruitzicht is, zoals het stopzetten van je managementvennootschap bij pensionering of wanneer jouw vennootschap opgericht is voor juli 2013. Vennootschappen opgericht voor 1 juli 2023 worden uitgesloten voor de toepassing van VVPR-bis.
Conclusie
In het algemeen streeft de overheid naar harmonisering en vereenvoudiging. Ze nemen een afstand van koterijen en proberen verschillende statuten op een gelijkaardige manier te behandelen (over de hele lijn). Er is geen sprake van maatregelen tegen vervennootschappelijking of een heksenjacht op managementvennootschappen. Er is sprake van een strijd tegen schijnzelfstandigheid, schijnwerknemerschap en sociale fraude, maar dit is in de context van gerichte maatregelen om sociale fraude, zwartwerk en sociale dumping te voorkomen.
Het is niet duidelijk hoeveel bedrijfsleiders van managementvennootschappen meer belast gaan worden, maar het is wel duidelijk dat sommigen de impact zullen voelen. Hierdoor gaat de omzetgrens wanneer een managementvennootschap interessant is sowieso omhoog. Waar die grens dan zal liggen is nog niet duidelijk, maar het is niet zo schrikwekkend als de berichten van een paar maanden geleden deden vermoeden.
Wat betekent dit voor jou? Wil je weten hoe je jouw loonpakket optimaal kan structureren binnen de nieuwe regels? We kijken het graag met je na. Geen verplichtingen, gewoon een goed gesprek met die van de boekhouding om je verder te helpen.
Wat ligt er mogelijks voor jouw managementvennootschap nog op de plank?
In het algemeen streeft de overheid naar harmonisering en vereenvoudiging. Ze nemen afstand van ‘koterijen’ en proberen werknemers, ambtenaren en zelfstandigen over de hele lijn op een gelijkaardige manier te behandelen. Er is geen sprake van maatregelen tegen vervennootschappelijking of van een heksenjacht op managementvennootschappen. Er wordt wel gesproken over de strijd tegen schijnzelfstandigheid, schijnwerknemerschap en sociale fraude, maar dit is in de context van gerichte maatregelen om sociale fraude, zwartwerk en sociale dumping te voorkomen.
Het is nog niet duidelijk hoeveel bedrijfsleiders van managementvennootschappen meer belast gaan worden, maar het is wel duidelijk dat de verhoging er komt. Hierdoor gaat de omzetgrens die bepaalt vanaf wanneer een managementvennootschap interessant is, sowieso omhoog. Waar die grens dan zal liggen is nog niet helemaal duidelijk, maar het is alvast niet zo schrikwekkend als de berichten van een paar maanden geleden deden vermoeden.
-
Complexe belastingen houden niet alleen ondernemingen en boekhouders wakker, ook de overheid is complexe berekeningen met veel uitzonderingen en bijzondere regeltjes blijkbaar liever kwijt dan rijk.
De kersverse regering streeft naar sterk vereenvoudigde belastingstelsels voor de personenbelasting én de vennootschapsbelasting. Verschillende kleinere uitzonderingen en vrijstellingen worden afgeschaft en de intentie is er om complexe regels rond de aftrekbaarheid van wagens bijvoorbeeld eenvoudiger te maken. Halleluja!
We zijn als realistische mensen uitermate benieuwd hoe de uitwerking er in de praktijk uit zal zien, maar elk initiatief rond vereenvoudiging juichen we als digitaal kantoor toe.
-
Wie had het gedacht: hybride bedrijfswagens maken een fiscale comeback. Omdat gebleken is dat een volledig elektrische wagen niet voor iedereen haalbaar is - denk maar aan mensen die in een stedelijk gebied wonen en moeilijk toegang hebben tot een laadpaal - is er weer meer ruimte voor fiscale optimalisatie wat hybride bedrijfswagens betreft.
Brandstofkosten zijn sinds 2023 nog maar voor 50% aftrekbaar, terwijl elektriciteit wel 100% aftrekbaar was.In de nieuwe regering worden hybride wagens fiscaal terug interessanter: de aftrekbaarheid van hybride wagens wordt vastgezet op 75% en daalt pas in 2028 (wanneer de aftrekbaarheid volledig ging verdwijnen) naar 65%, met een verdere afbouw naar 57,5% voorzien in 2029.
Dit moet de transitie naar een volledig elektrisch wagenpark soepeler laten verlopen. Grote bedrijven zijn al massaal overgestapt, maar voor zelfstandigen en kmo’s kan een hybride wagen een haalbare tussenoplossing zijn.
-
Koop je een bedrijfsfiets? Dan is de btw in België volledig aftrekbaar, maar alleen als je de fiets uitsluitend voor je zaak gebruikt. Fiets je er ook privé mee rond? Dan mag je enkel de btw aftrekken in verhouding tot het professioneel gebruik. Tot nu toe betekende dat dus: kilometers bijhouden en klaarstaan met bewijsmateriaal als de fiscus aanklopt.
Maar daar komt verandering in. Het nieuwe regeerakkoord schrapt de verplichte kilometeradministratie en introduceert een forfaitaire regeling. Hoe dat er precies gaat uitzien, wordt nog verder uitgewerkt.
-
Jaarlijks moet je managementvennootschap een vennootschapsbijdrage betalen. Je bouwt daar zelf geen rechten mee op, maar draagt op die manier wel bij aan de sociale zekerheid van alle zelfstandigen. De vennootschapsbijdrage bedraagt vandaag 399,73 euro voor kleine ondernemingen zoals een managementvennootschap. Die vennootschapsbijdrage wordt nu aangepast zodat kleine ondernemingen minder moeten betalen en grote ondernemingen iets meer. Zo dragen de sterkste schouders meer bij aan de financiering van het stelsel van de zelfstandigen.
-
Er zijn tientallen Reddit threads over of het al dan niet interessant is om de middelen in je managementvennootschap te beleggen. We hebben daar zeker een mening over en gaan graag het gesprek aan, maar hier zou dat ons te ver brengen. Eén ding is wel zeker, de meerwaarde die je realiseert bij de verkoop van je DBI-beveks zal voortaan belast worden.
De DBI-bevek is een specifieke oplossing die bedacht werd om vennootschappen toe te laten belastingvriendelijk te beleggen in aandelen. Zowel de dividenden die de bevek uitkeert als de meerwaarde bij uitstap werden, give or take, niet belast.
Er komt nu een heffing van 5% op de meerwaarde bij verkoop. De inkomsten van deze bevek via dividenden blijven onaangeroerd. Wil je de ingehouden roerende voorheffing kunnen verrekenen met de vennootschapsbelasting die je managementvennootschap ongetwijfeld betaalt, dan moet je ook voldoen aan de minimale bedrijfsleidersbezoldiging.
-
De nieuwe regering verhoogt het maximale bedrag van maaltijdcheques. Het plafond van 8 euro per gewerkte dag stijgt in twee stappen naar 12 euro. Dat betekent dat je binnenkort een groter bedrag meer onder de vorm van maaltijdcheques kan toekennen, waardoor je netto meer overhoudt. Voor werkgevers (en dus ook voor jouw eigen vennootschap) wordt de aftrekbaarheid dan weer aangepast, zodat het fiscaal interessant blijft en een win-win situatie blijft voor beide kanten.
Tegelijk verdwijnen eco- en cultuurcheques geleidelijk, als onderdeel van een vereenvoudiging van het systeem. De precieze timing en details worden nog verder uitgewerkt.
-
Vanaf 2027 stijgt het nettoloon voor alle werknemers. Vooral de lage inkomens voelen de impact, met als doel dat werken minstens 500 euro per maand meer oplevert dan niet werken. Dit gebeurt door:
Hogere belastingsvrije som: meer van je brutoloon blijft onbelast.
Lagere bijzondere bijdrage sociale zekerheid: zo hou je meer over.
Versterken van de sociale werkbonus: extra voordeel voor wie minder verdient.
Volgens de eerste berekeningen zou een alleenstaande werknemer jaarlijks 1200 euro netto extra krijgen. Een kleine 100 euro per maand dus. De regering wil hiermee de koopkracht verhogen en werken aantrekkelijker maken. Zoals een overgroot deel van deze zaken, moeten de details nog uitgewerkt worden ;-) We blijven het voor je opvolgen. Stay tuned dus!
-
Een beetje in conflict met het afbouwen van de eerdere aangehaalde koterijen, worden auteursrechten voor het schrijven van computerprogramma’s terug ingevoerd. Een eerder vreemde keuze maar hey, razend interessant als je er voor in aanmerking komt.
Het auteursrecht beschermt auteurs en hun werk en geeft hen controle over waar, door wie en hoe hun werk verspreid wordt. Het staat hen ook toe daar een vergoeding voor te ontvangen. Code die softwaredevelopers schrijven komt in aanmerking voor dit recht en de bijhorende fiscale behandeling. Keer je jezelf, als auteur-slash-bedrijfsleider, tot 75.360 euro aan auteursrechten uit, dan worden deze beschouwd als roerend inkomen. Daarop moet slechts 15% roerende voorheffing betaald worden. Bovendien mag je nog eerst 50% kosten in aftrek nemen, zonder dat je deze kosten hoeft te bewijzen. Zo daalt de effectieve belastingdruk naar 7,5% tot max 11% gemiddeld. Let wel, er zijn verdeelsleutels die bepalen hoeveel van je inkomen je kan toewijzen binnen het auteursrecht, maar desalniettemin is het een zeer gunstig regime.