Hoeveel kost het om een managementvennootschap op te richten?

De Besloten Vennootschap (BV) is de vennootschapsvorm bij uitstek voor de oprichting van je eenmansvennootschap. De (vermeende) kostprijs kan mensen al eens afschrikken, maar in de praktijk valt het best mee.

Er zijn twee types kosten om onder de loep te houden: opstartkosten en jaarlijks terugkerende kosten. Onder de oplijsting staat wat meer uitleg over de verschillende elementen.

Opstart- en terugkerende kosten van een managementvennootschap

Opstartkosten

Een managementvennootschap starten kost geld. Van een aantal kosten staat het bedrag vast, bij sommige zit er wat variatie op, en daarnaast zijn er ook een aantal uitgaven waarbij je kan kiezen om ze al dan niet te maken. 

Tip: mocht je beslissen om met die van de boekhouding in zee te gaan voor je opstart: de meeste kosten zijn inbegrepen in je jaarlijkse fee. Je betaalt enkel 1.100 euro aan de notaris. We werken samen met een vaste notaris, dus je moet ook daar niet naar op zoek.

Naast het bedrag dat je nodig hebt om op te starten, zijn er een aantal jaarlijks terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden, ook in het eerste jaar.

Terugkerende kosten

Sociale bijdragen ⇨ 20,5% van je inkomen, forfaitair minimum bij opstart  898,30 euro/kwartaal

Vennootschapsbijdrage ⇨ 0 - 399,73 euro

 

Vaststaande verplichte kosten:

  • aanvraag van een ondernemingsnummer ⇨ 109 euro

  • activatie van je btw-nummer bij de KBO, de Kruispuntbank Ondernemingen ⇨ 60 euro
    (bij die van de boekhouding betaal je niets voor de activatie van je btw-nummer)

  • publicatie van de oprichting in het Belgisch Staatsblad ⇨ 278,20 euro (zit mee in de kosten voor de notaris)

‘Hangt-er-vanaf’- kosten:

  • opstellen van financieel plan door boekhouder ⇨ 800 - 1500 euro

  • opstellen oprichtingsakte (ook wel statuten genoemd) bij de notaris ⇨  1100 - 1500 euro

‘Zelf te kiezen’ kosten

  • Startkapitaal ⇨ 0 - X euro

De kosten in detail

Ondernemingsnummer

Het ondernemingsnummer van je vennootschap kan je vergelijken met het rijksregisternummer dat iedere Belg heeft. Het unieke ondernemingsnummer of KBO-nummer van je BV bestaat uit 10 cijfers, en dient om gegevens uit te wisselen met de overheid en met andere ondernemingen.

De structuur van het ondernemingsnummer is ZNNN. NNN. NNN, waarbij het eerste cijfer (Z) een 0 of een 1 is. 

Voorbeeld van een ondernemingsnummer: 0123.456.789

BTW-nummer

Op het moment dat je je ondernemingsnummer laat activeren of registreren bij de belastingdienst, krijg je een btw-nummer. Daarmee toon je aan dat je bedrijf btw-plichtig is. Dat wil zeggen dat je een Belasting op Toegevoegde Waarde heft op jouw prijzen, maar ook dat je de btw op je zakelijke aankopen terugkrijgt van de belastingdienst. 

Stel, je dagprijs is 400 euro. Op je factuur aan je klant reken je 484 euro aan: de 84 euro is de 21% btw die je moet aanrekenen. Jouw zakelijke klant krijgt die 84 euro terug van de belastingen, en betaalt dus maar 400 euro voor jouw diensten. Net zoals jij, als je een computerscherm van  2.099 euro koopt, er maar 1.735 euro voor moet betalen, want 364,35 euro ervan is btw. 

Het btw-nummer wordt door de overheid gebruikt om al die bewegingen van de belasting op toegevoegde waarde te regelen. 

Je btw-nummer is hetzelfde nummer als je ondernemersnummer, maar voorafgegaan door BE. De structuur is BEZNNN. NNN. NNN. 

Voorbeeld van een btw-nummer: BE0123.456.789

Is een BTW-nummer nu met 9 of 10 cijfers?

Vaak zie je btw-nummers met maar 9 cijfers, bvb BE123.456.789, waarbij de 0 van het ondernemersnummer vooraan weggelaten wordt. Dat komt omdat elk nummer met 0 begon, waardoor het weggelaten mocht worden. De reeks nummers die beginnen met 0 is stilaan op, en de Kruispuntbank Ondernemingen zal aan een nieuwe reeks met 1 als eerste cijfer beginnen. Daarom is het aangewezen nu al het formaat met 10 cijfers te gebruiken

Is elke vennootschap btw-plichtig?


Voor het uitvoeren van sommige activiteiten heb je wel een ondernemingsnummer nodig, maar geen btw-nummer. Je bent dan niet btw-plichtig, bijvoorbeeld als dokter of wanneer je voor een investeringsfonds werkt. De volledige lijst van beroepen waar je geen btw-nummer voor nodig hebt kan je op de
website van FOD Financiën raadplegen.

Publicatie in het Belgisch Staatsblad

Bij oprichting geniet je vennootschap meteen al van aandacht in de pers: het Belgisch Staatsblad maakt het nieuws wereldkundig. Verwacht je echter niet aan een glossy cover, catchy quotes of een sensationele titel. Ergens op een van de duizenden pagina’s krijgt jouw vennootschap een plaatsje, en wordt je 'oprichtingsakte' - waarover later meer - gepubliceerd. 

Het Staatsblad is gratis toegankelijk voor iedereen: maar het is niet meteen een publicatie waar je even in gaat grasduinen. Gericht zoeken geeft beter resultaat: als je de naam of het btw-nummer van een bedrijf intikt op en als onderwerp ‘oprichting’ kiest, kan je de oprichtingsakte lezen van elk Belgisch bedrijf. 

Wat wordt er in het Staatsblad gepubliceerd over mijn vennootschap? 

In het Staatsblad komen volgende onderdelen aan bod:

  • het doel van je vennootschap en de activiteiten die de vennootschap mag uitoefenen

  • de naam van de oprichter(s) en hun inbreng

  • het kapitaal van de vennootschap

  • de organisatie van het bestuur;

  • wanneer de jaarlijkse algemene vergadering van de aandeelhouders moet plaatsvinden;

  • wanneer het boekjaar begint en eindigt.

Financieel plan opstellen door boekhouder

Hier zijn we bij de ‘het-hangt-er-vanaf’ kosten beland.

Als je een vennootschap wil oprichten, ben je wettelijk verplicht een financieel plan op te stellen. Niets houdt je tegen dit zelf te doen, maar het luistert nogal nauw. Hulp van een boekhouder is aan te raden, en de ene vraagt al meer voor de dienst dan de andere.

Wat is een financieel plan?

Kort gezegd maak je in het financieel plan een prognose van je verwachte inkomsten en uitgaven voor de eerste drie jaar van je vennootschap.

Voor een managementvennootschap is zo’n financieel plan eenvoudiger dan voor pakweg een transportbedrijf. Het feit alleen al dat je bijvoorbeeld geen vrachtwagens moet kopen, scheelt al heel wat! 

De meeste boekhouders rekenen om en bij de 1.000 euro aan voor het opstellen van een financieel plan voor een bv. Dat is logisch, de ene bv is de andere niet. Bij die van de boekhouding werken we enkel met managementvennootschappen, en is het opstellen van je financieel plan gratis. Of beter: inbegrepen in de jaarlijkse fee van 2.820 euro. 

Oprichtingsakte opstellen bij de notaris

De oprichtingsakte mag je niet zelf maken, daarvoor trek je, met je financieel plan onder de arm, naar de notaris. Vervolgens vraagt de ene notaris al wat meer dan de andere om de statuten van je onderneming op te stellen. Bij de notaris van die van de boekhouding betaal je 1.100 euro, en kom je niet voor verrassingen te staan. We zorgen er ook voor dat de notaris over alle nodige informatie beschikt

Wat doet de notaris?

  • Nagaan of er een financieel plan is. Let wel: de notaris controleert het financieel plan niet

  • Controleren of alles in orde is met de middelen die in de vennootschap ingebracht worden. Als er geld ingebracht wordt als startkapitaal, heeft hij hiervoor een bankattest nodig. 

  • De oprichter(s) informeren over rechten en plichten.

  • De statuten opmaken. In de statuten staat wat het voorwerp is van de vennootschap, hoeveel bestuurders er zijn, hoe ze worden benoemd, hoe ze kunnen worden afgezet, hoe de aandeelhouders hun aandelen kunnen overdragen, enzovoort. Klinkt bekend? Correct: de statuten is wat gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad. 

Startkapitaal

Het startkapitaal is het bedrag dat nodig is om ervoor te zorgen dat je vennootschap de eerste twee jaar kan overleven. Hoeveel kapitaal je inbrengt, mag je zelf kiezen. 

Eenmaal gestort kan je dat geld meteen gebruiken, bijvoorbeeld om je eerste kosten en loon mee te betalen.

Wettelijk is er geen verplichting meer om een startkapitaal in te brengen bij het oprichten van een vennootschap, maar als je onvoldoende stort, en je gaat binnen de drie jaar failliet, ben je persoonlijk aansprakelijk en loop je het risico om bijvoorbeeld je gezinswoning te verliezen.

Kan je zonder kapitaal starten?

Tip: veelal zijn oprichters van een eenmanszaak betrekkelijk zeker van hun maandelijkse omzet, omdat ze slechts één of enkele facturen sturen aan een op voorhand gekend bedrag. 

In plaats van geld in de vennootschap te steken als startkapitaal, kan je er ook voor kiezen om zonder kapitaal op te starten, en het geld dat je nodig hebt tot je eerste factuur binnenkomt op de rekening van je vennootschap te plaatsen. Voordeel is dat je, eenmaal je inkomsten hebt, dat geld er zonder probleem weer kan uithalen. Om het geld dat je als kapitaal officieel in je BV gestoken hebt terug naar je privé te zetten, is er een wijziging van je statuten nodig. 

Sociale bijdragen

Ach, onze Belgische verzorgingsstaat. Je kan er tegen zijn, er kanttekeningen bij maken, of er een groot voorstander van zijn… je betaalt er hoedanook voor via het systeem van de sociale bijdragen. Je krijgt er, ook als zelfstandige, wel een pak voor terug, denk maar aan je pensioen, terugbetaling van ziektekosten, en een vergoeding bij arbeidsongeschiktheid of faillissement.

Als werknemer betaalt je werkgever je sociale bijdragen rechtstreeks van je brutoloon. Je krijgt dat geld dus nooit in handen..

Als zelfstandige moet je de sociale bijdragen wel zelf storten. Het bedrag is vastgelegd op 20,5% van je netto inkomen, dat is je bruto inkomen min je beroepskosten.

Als starter weet je nog niet wat je uiteindelijke inkomen zal zijn, daarom betaal je eerst een voorlopige bijdrage. Na 2 jaar wordt gekeken hoeveel je netto inkomen werkelijk was, en wordt de uiteindelijke berekening gemaakt. Afhankelijk van hoeveel je al betaalde, zal je moeten bijleggen of krijg je terug. 

Je voorlopige bijdrage kan je samen met je boekhouder zo correct mogelijk berekenen, of je kan het wettelijk vastgestelde forfaitair minimumbedrag betalen.

Dat is zo’n 1.000 euro per kwartaal, en komt overeen met een netto jaarinkomen van zo’n 17.000 euro. Hoogstwaarschijnlijk zal je inkomen met je managementvennootschap hoger liggen. 

Wij raden dan ook aan om meteen een correct ingeschat bedrag te betalen, we berekenen dat voor jou aan de hand van je verwachte omzet en kosten. De eerste betaling voor de sociale bijdragen moet je hoedanook pas na enkele maanden doen, en dan zal je al geld op je zakelijke rekening hebben.  

Vennootschapsbijdrage

Naast de sociale bijdragen die je als zelfstandige betaalt, moet je vennootschap ook een bijdrage betalen. Daarmee bouw je geen individuele rechten op voor je pensioen en dergelijke. De vennootschapsbijdrage is een solidariteitsbijdrage waarmee initiatieven worden gefinancierd voor alle zelfstandigen, zoals bijvoorbeeld het gelijktrekken van het kindergeld voor werknemers en zelfstandigen.

De jaarlijkse vennootschapsbijdrage bedraagt in 2025 399,73 euro als je balanstotaal onder de 831.990,83 euro zit, en 998,47 euro als je daarboven zit. Dikke proficiat als je met je managementvennootschap boven de 832k gaat, maar ‘t is eerder onwaarschijnlijk. 

Conclusie

Oké, we snappen het – een managementvennootschap oprichten klinkt een beetje als het bouwen van een fort: stevig fundament, stevige investeringen, en een paar bouwvergunningen die op je zenuwen werken. Maar eerlijk? Het is makkelijker dan je denkt (en er komt geen helm aan te pas). Hoewel er opstartkosten zijn, zoals notariskosten en de aanvraag van een ondernemingsnummer, zijn deze vaak eenmalig en te overzien. Daarnaast zijn er jaarlijkse kosten, zoals sociale bijdragen en de vennootschapsbijdrage, maar deze zijn doorgaans voorspelbaar en beheersbaar. Met een goed financieel plan en de juiste ondersteuning kan een managementvennootschap een slimme zet zijn voor jouw professionele toekomst.

Zin om er in te vliegen en jouw managementvennootschap vlot online op te starten?

Vorige
Vorige

Het regeerakkoord: Wat er voor jouw managementvennootschap verandert. (Spoiler alert: het valt goed mee!)

Volgende
Volgende

Hoe dek je je in tegen de risico’s die bij een zelfstandigenstatuut horen?